Afganistan’da şii okulu kapatıldı

Afganistan’ın Herat eyaletinde geçtiğimiz haftalarda İslam karşıtı mezhepçilik yapan, bölgedeki Sünni Müslümanları tahrik eden CD’ler dağıtan ve toplumsal gerilime sebep olan bir Şii okul kapatılırken okul  müdürü de tutuklandı. Peki neden Herat, burasının önemi ne, yakın geçmişte neler yaşandı, olayda İran’ın rolü var mı?

Herat eyaleti Eğitim Bakan yardımcısı Abdurrahim Azizi Bzak gazetesine verdiği demeçte CD’ler hakkında detaylar vererek bunların Herat şehrine bağlı Bağca kasabasında yer alan Tevhid Ortaöğretim okulundaki ikinci ve altıncı sınıf öğrencilere dağıtıldığını söyledi. İçeriğinin sözde Hz. Peygamber (sav) ve Hz. Ali (ra) hakkındaki meseleler hakkında çocuklarla konuşan bir kadının yer aldığı Rab Yasemin Çiçeği başlığı taşıyan çizgi filmler şeklindeki hikayelerden oluşuyor. CD’de klasik Şii anlayışının bir tezahürü olarak kötü insanların Hz. Ali’nin halife olmasına izin vermedikleri söylenirken Hz. Ömer (ra)’e hakaret edilmekte, onun çocuğunu düşürmesiyle neticelenen Hz. Fatma’yı dövdüğü iddia edilmektedir. (Not: Ötekileştirici, düşmanlık tohumları ekip tarihi tahrif edici bir anlayışın çocuk yaşlardaki nesillere öğrettiği bu durum halihazırda özellikle İmamiye (Caferi) anlayışının hakim olduğu birçok eğitim kurum, kuruluş, vakıf, dernek ve yayımında, internet sitelerinde mevcuttur.)

Röportajda Azizi aynı zamanda cd’de yer alan bir bölümde çocuğun bu üzücü hikayeyi duyduktan sonra ağladığını ve neden Hz. Ali (ra)’nın bu kötü adamlardan intikam almadığını sorduğunu ifade ediyor! Sunucu kadın Gaib İmam’ın gelip intikam alacağını söylüyor! Bunu duyunca da çocuk mutlu oluyor! (Not: Aynı şekilde yerleştirilen ve Sünni şahsiyetlere, önderlere ve genel olarak Sünnilere karşı düşmanca düşüncelerle doldurulan bu kesimler ne yazıkki mezhep çatışmalarının belkemiğini oluşturan Mehdi Ordusu, Hizbullah gibi örgütler aracılığıyla bölgede istikrarsızlık ve nefreti besliyorlar).

Konuyla ilgili olarak Sünni alim Mevlevi Kabayani de üzüntülerini ve böylesi CD’lerin dağıtılmasından duyduğu endişesini dile getirerek bunun Müslümanları bölme teşebbüsü olduğunu, hükümetin bu olaya el atarak acilen sorumluları cezalandırması gerektiğini, böylesi olayların bölge halkının duygularını zedelediğini ifade etti.

Ahmet Ali Dervazi de bu tür eylemlerin Şiiler ve Sünniler arasında mezhep fitnesini çıkarma teşebbüsü olduğunu, hükümetin bu tür hadiselere karşı sıkı bir şekilde durması gerektiğini söyledi.

Olayı kınamak için Sünni dini oluşumlar Herat şehrinde bir gösteri düzenledi.

Yaşanan hadisenin kökenleri bir kaç yıl öncesine kadar gidiyor. Herat valisi olarak atanan Şii kökenli Seyid Hüseyin Enveri öncelikle diğer bölgelerde doğan Şii kökenli yandaşlarına doğum belgeleri dağıttı ve Sünni Müslümanları kızdırdı. Yine Enveri İran ile sınır bölgelerinde ve Şii Hazarlara yakın Siyavaşhan bölgesindeki devlet topraklarını satmaya başladı. Bu da halkın öfkesini çekti.

Yine kendisi Herat’taki bazı Hazara Şiilerini silahlandırdı. Şii dini gösterilerinin, törenlerinin şehirde istedikleri zaman yapmalarına izin verdi, bu nedenle yönetimi döneminde şehirde çeşitli etnik çatışmalar meydana geldi. (Örneğin Şiiler sözde dini ağıt diye yürüyüş yaptıklarında kendilerine zincirlerle vurarak bağırarak Müslümanların ilk halifelerine veya çeşitli sembollere hakaret etmekteydiler, çoğunluğu Sünni olan halkın da bu durumda tepki göstermesi kaçınılmaz bir hal alıyordu.)

Tüm bunlara ilaveten Afganistan’ın işgaline tam ve alenen destek veren İran rejiminin rolü de gözlerden kaçmıyor. Humeyni devrimini tıpkı diğer İslam ülkelerine olduğu gibi buraya da ihraç etmeyi isteyen İran Herat gibi sınır eyaletlerini kontrol altına almak ve buraları tamamen nüfuz altına almak yönünde yoğun gayret sarfetmektedir. Karzai Hükümeti döneminde İran buraya milyar dolarlı bulan büyük yatırımlar yapmıştır, halen devam eden çok sayıda projesi vardır.

Çoğunluğu Şii olan Hazaralıların Afgan nüfusunun en fazla yaklaşık % 15′ini oluşturduğu tahmin edilmektedir. Sivil savaş sona erdikten sonra bunların özellikle Herat, Nemruz, Ferah ve Belh eyaletleri gibi sınır bölgelerine yerleştirilmesi planı önerildi. İran rejimi bu planı destekledi. Enveri vali olduğunda Hazaralıların yeniden yerleştirilmesi için yapılaşma faaliyetlerine girişti. Kendisini çok büyük mali desteklerle projelerine İran’ın desteği oldu, bazen asıl fiyatlarının çok üstünde fiyatlarla topraklar satın alındı.

Birçok insan tüm Afganistan tairhi boyunca Şii-Sünni çatışması yaşanmadığına ancak eğer İran’ın ülkeye müdahalesi, kendisine bağlı İran&Şii lobisinin faaliyetleri durdurulmaz ise tıpkı Irak benzeri bir etnik çatışma ile karşı karşıya kalınacağı tehlikesine işaret ediyor.

Kaynak: Sunni News / irananaliz

About ismailaga

Rahmetin Sanal Alemdeki tecellisi
Bu yazı SAPIK MEZHEPLER içinde yayınlandı ve , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın